Agility

 

Rolig träning för alla hundar.

 

Agility är ett ord som betyder vighet, snabbhet och smidighet.

Det handlar om en hinderbana med olika typer av tunnlar, hopphinder, slalom, balans och klätterhinder. Hindren ska tas i rätt ordning, från rätt håll och alltihop går på tid.

På agilitybanan är hunden fri och du får hjälpa den obegränsat med röst och gester.

Det är en hundsport som passar alla. En suverän aktivering för dom flesta hundar eller som en fartfylld och publikfriande tävlingsgren. Variationen av hundraser och förare i olika åldrar gör att agility är roligt att både utöva och titta på, och när den är som bäst är det en uppvisning i avancerat samarbete.

 

 

Tävling

Hundarna får börja tävla vid 18 månaders ålder. Förnärvarande delas hundarna in i tre olika storleksklasser beroende på mankhöjd,  small (högst 34,99) medium (35-42,99) large (mist 43 ).

Klasser

Alla startar sin agilitykarriär i agilityklass 1 och hoppklass 1. Agilityklassen innehåller alla hindertyper som finns. Hoppklassen består av alla hinder utom dom tre klätterhindren gunga, balansbom och A-hinder.

 

 

Efter ett visst antal felfria lopp med en bra placering kanman bli uppflyttad, först till klass 2 och sedan till klass tre. I klass tre samlar hunden certifikat för att kunna bli Svensk Agilitychampion. Här sker också kvalificeringen till svenska mästerskapen. Klasserna är helt oberoende av varandra och det betydar att man kan delta i agilityklass 3 och hoppklass 1 samtidigt. Det går även att tävla i lagklass, då krävs det fyra stycken hundar i samma storleksgrupp.

 

 

Vare sig din hund är renrasig eller blandras, stor eller liten, kommerden att älska agility.