Klickerträning

 

Eftersom vi erbjuder klickerträningskurser på klubben så vill ge er som är intresserade en inblick i vad det är.

De är inte så lätt att förklara inlärningsprinciperna eller hur mycket man ”vinner” på att använda hela konceptet och inte bara klickern när man tränar i en kort text, men här kommer en kort beskrivning av tränings sättet.

De här citatet ger en bra beskrivning av klickerträningen. Klickerträning lär hunden att använda sitt huvud och ta egna initiativ i träningen. Klick betyder ”rätt beteende” och efterföljs alltid av en belöning. Ett uteblivet klick betyder ”fel beteende”/prova igen. De är viktigt att lägga upp träningen så hunden kan lyckas så ofta som möjligt. (Marianne Birk)

 

 

Många använder ju klickern som en belöningsmarkör i sin träning och har märkt att de fungerar bra. Att man kan markera rätt beteenden mer exakt och att man inte behöver skynda sig att belöna hunden och bara de är ju en stor fördel.

Men klickerträning är så otroligt mycket mer. Vi som tränar lär oss ständigt nya sätt att använda de på, de är en metod som är under konstant utvekling, vilket är ganska fantastiskt eftersom de är ett träningsätt som funnits och använts flitigt sedan 1930- talet.

Under lång tid har djurparksdjur tränats så här för att lära in trick och för att underlätta den dagliga hanteringen, de används på film/reklam djur, inom militären och CIA. De används även på oss människor i olika sporter som tex ridning och balett (tag teaching) och inom skolan både i  Norge och USA. De är alltså inte själva klickern som är de viktiga, utan inlärningssättet.

 

 

Här skriver vi ingenting om vardagslydnaden, utan koncentrarar oss på allt annat vi gör med våra hundar. (tävlingslydnad, brukslydnad, agility, specialerna, rallylydnad, trick, freestyle, HtM ja allt du kan komma på) 

 

När vi tränar med våra hundar ska vi ha kul och för att lyckas med vår träning ska hunden tycka att de är roligt att jobba med oss (inte för oss). Vi ska ju vara ett team som sammarbetar, de ska vara en rolig lek för hunden, som den gärna ”leker” med oss. Inget tvång, inget nej, inget lockande med godis/leksak eller röst och inga korrigeringar i träningen, det behövs inte.

Tänk så här: Jag ska lära hunden vad den ska göra, inte vad den inte ska göra.

 

 

Hunden gör de vi vill om vi bara kan förmedla på rätt sätt vad de är vi vill att hunden ska göra och om vi kan erbjuda hunden något den verkligen vill ha, när den gör de vi vill. Alltså är belöningen otroligt viktig. Du ska se att hunden verkligen blir glad för de du erbjuder den och du ska se på hunden att den anstränger sig för att få de du har att erbjuda.

Använd de som du vet hunden älskar i matväg tex leverpastej i bitar, laxpaté på tub, bitar av steken som blivit över. Belöning är inte heller bara godis, utan kan vara favorit personen/hunden, en löptik, kamp, lek, hämta bollar, nosa mm. Ju mera din hund vill ha något, ju lättare kan du kontrolera hundens beteende och få hunden att göra de du vill. Alltså tvärtemot vad många tror och så länge du har kontroll över belöningen.

 

 

De är också viktigt att du låter hunden få göra rätt och belönar varje gång hunden gör det, när ni lär in nya saker. De är ju de ända sättet du kan tala om för din hund att den gör rätt. För att underlätta inlärningen av momenten, så dela upp dem i så små delar som möjligt så att hunden har chans att lyckas och få din bekräftelse på att de var rätt.

Ju flera ”rätta” repetitioner efter varandra i snabb följd underlättar inlärningen, men gör inte fler än 5 st-10 st repetitioner innan du tar en liten paus på 30 sek och samma igen. Men tänk här också på vad de är du lär in, är det ett moment med hög fart och intensitet så kanske de räcker med 2-3 repetitioner.

 

De är också viktigt att hunden är aktiv och tänker själv, att den är med och erbjuder beteenden som vi kan fånga och sedan forma fram till det vi vill att den ska göra. Tex en vridning på huvudet kan bli början till snurren i rallylydnaden, en nosdutt på en pinne kan vara början på apportering osv.
 

Så har vi klickern, som fungerar som en belöningsmarkör, med den markerar vi nästan exakt rätt beteende och har sedan tid på oss att ta upp godiset, kamptrasan eller ge hunden lov att springa till favorit personen.

Klick är ALLTID = BELÖNING även om du klickar fel.

Klick betyder JA DU GJORDE RÄTT belöningen är på väg och ett uteblivet klick betyder FÖRSÖK IGEN.

 

 

Din timing av klicket är viktigt. Du får de beteende du klickar för, men de gäller all hundträning att du får de beteende du belönar för och med klickern har du större chans till rätt timing. Viktigt!!

Fungerar inte din träning? Får den inte de resultat du vill?

För att förändra din träning titta efter det du kan se (var är ni, vad gör hunden, vad gör du, vad får de för konsekvens mm) och börja där med att förändra ditt sätt att träna så kommer också du få ett annat resultat.

Vill du veta mer, Välkommen på kurs hos oss.