RALLY LYDNAD

 

Vill du träna något som ger dig bättre samspel, aktivare hundliv och roligare promenader utan att behöva springa som en tok, marschera strikt, eller snubbla runt i skogen?

Då är Rallylydnad något för dig!

I Rallyn är glädjen och samspelet det viktigaste och perfektionen kommer sen.

 


Norma i momentet dubbel slalom

 

Det hela går ut på att du tillsammans med din hund går en bana med skyltar.
På skyltarna står olika moment som ni ska utföra t ex, sitt, ligg och slalom. Du får prata med din hund så mkt du vill, använda handtarget, klappa i händerna.
Locka och pocka även på tävling.

Har du tävlingsambitioner finns även här regler och saker att hålla rätt på men du kan lika gärna bara träna för att bara få en aktivare promenad.

Rally lydnad kan ALLA träna och tävla!! Oavsett om du är 7 eller 70 år, kan gå eller åka permobil, vara enarmad eller döv så länge du har kul!

Här är även alla hundar välkomna oavsett storlek eller ras.
Så klart finns en massa klurigheter att tänka på.
Beroende på hur banan går och vilka skyltar som använts ändras svårigheten med små medel.

Det finns fyra olika svårighetsklasser i Rally. Nybörjarklass, Fortsättningsklass, Avanceradklass och Mästarklass. Totalt finns det 72 skyltar uppdelat på de olika klasserna.

 

 

Vad behöver jag och min hund kunna för att lyckas?

Först och främst behöver föraren ha koll på hur momenten på skyltarna ska utföras. Det är nästan det viktigaste, för hur ska du som förare kunna visa din hund vad du vill att den ska utföra, om du inte vet hur momenten ska se ut och utföras?

Det hunden behöver kunna är sitt, ligg, stå och kunna gå vid sidan, gärna med kontakt, bakdelskontroll har man stor nytta av i Rallyn. Stadga i de olika positionerna är också kanon att ha.

Kan hunden följa en handtarget har du mycket gratis!

 


Vicki i momentet vänster 360

 

Hur går det till på tävling då?

Domaren bygger en bana inom ett i förväg markerat område. Området är minst 15x25 meter stort.

Du går, utan hund, en banvandring tillsammans med domaren som berättar hur den vill att det ska se ut och vad de tittar extra mycket på. Efter domarvandringen får du och alla andra deltagare gå banan självständigt i 15 min innan första start.

Saker som är viktigt att tänka på när du gör ditt ”race” är att kopplet MÅSTE vara slakt(i nybörjareklass), håll reda på dina fötter så du inte stegar fel och ta inte i hunden eller ge den godis/annan belöning innanför banområdet.

Alla ekipage har 100 poäng från början. För att få ett kvalificerat ”race” måste du ha 70 poäng eller mer kvar när du och din hund kliver av banan.

 


Lotus i momentet stopp-ligg-gå runt.

 

Alltså dras poäng av för de fel och missar ni eventuellt gör tillsammans, ex sträckt koppel, sned position, förarfel eller fel utfört moment.
Och ja, de flesta felar lite eller mycket på tävling. Det är inget konstigt med det.

Efter att alla i din klass avslutat sina ”race” sker en prisutdelning där alla får sitt protokoll och resultat.

När du har 3 kvalificerade resultat eller 100 poäng får du flytta upp till nästa klass.

 

 

 

 
Ett exempel på en tävlingsbana och hur den kan se ut.